Pen of pomp? Voor- en nadelen op een rijtje.

Of je met een pen insuline spuit of met een pomp is van een aantal factoren afhankelijk. Je hebt te maken met regels rondom de vergoeding van je pen of pomp vanuit de verzekering, maar je kunt zelf ook de voorkeur hebben voor een pen of een pomp. Twijfel je? We zetten de voordelen en nadelen voor je op een rijtje.

Voordelen van insuline spuiten met een pen:
1. Een pen is klein en compact en je hoeft weinig extra onderdelen mee te nemen als je de deur uitgaat.
2. Je hebt geen draadje met pomp aan je lijf hangen
3. Er zit niet 24/7 een infuus in je lijf
4. Je hoeft nergens rekening mee te houden als je gaat douchen of zwemmen
5. In principe ziet niemand dat je insuline nodig hebt / ziek bent (mocht je dat vervelend vinden)

Nadelen van insuline spuiten met een pen:
1. Je moet voor bijna elke hap die je neemt spuiten, ook buiten de deur,
2. Je kunt niet zo makkelijk bijsturen met langwerkende insuline / je kunt je insulinetoevoer niet tijdelijk “uit” zetten bij activiteiten.
3. Je moet goed nadenken welke kleding je draagt als je de deur uit gaat en in het openbaar moet spuiten (badpak / jurkje zijn bijvoorbeeld niet handig).
4. Je bent veel bewuster bezig met de hoeveelheid eetmomenten dan mensen die met een pomp spuiten.
5. Je kunt je pen of extra insuline thuis vergeten als je de deur uit gaat.
6. Als je kind (nog) niet zelf kan spuiten, dan moeten anderen dat ook leren als je een keer zelf niet in de buurt bent. Voor school kun je bijvoorbeeld thuiszorg inzetten, maar als je kind bij opa en oma gaat logeren, dan zullen zij het ook moeten leren.

Voor kinderen is insuline spuiten met een pen vaak erg belastend. Zeker op feestdagen, wanneer iedereen van alles eet, is het zwaar voor een kind om “anders” te zijn en aldoor te moeten spuiten. Wil je kind liever geen pomp (in verband met het slangetje) of heb jij een rouwdouwer thuis waarvan je voorziet dat de pomp ellendig in de weg gaat zitten tijdens het spelen? Kijk dan eens naar de mogelijkheid om een patchpomp te dragen. Dit zijn relatief kleine pompjes, die 1 x in de 3 dagen vervangen moeten worden en die direct op de huid gedragen worden. De meest bekende is op dit moment de Omnipod. Je kunt via de site een probeerpakket aanvragen om te kijken hoe je kind (of jijzelf, als je Diabetes hebt) dit vindt. Bespreek ook de mogelijkheden met de kinderarts / internist.

Mam, dankzij de patchpomp is McDonalds eindelijk weer leuk! Ik kan zomaar een cheeseburger eten zonder in mijn buik te prikken!

Voordelen van insuline spuiten met een pomp:
1. Je hoeft niet meer per maaltijd een naald in je buik / been te steken.
2. Het aantal eetmomenten op de dag is daardoor minder belangrijk geworden. Je kunt dus gewoon “meedoen”.
3. Je kunt je basisvoorraad insuline niet vergeten. Je hebt het bij je.
4. Je kunt je pomp soms op een sensor laten draaien, waardoor er automatisch kan worden bijgestuurd. Dit voorkomt de meeste hypers en hypo’s, en maakt ze in ieder geval minder extreem.
5. Je hoeft geen rekening te houden met dat je moet spuiten in het openbaar en kunt dus bijvoorbeeld ook een jurkje dragen.
6. Ook als je pomp niet op een sensor draait is het makkelijker om hypo’s en hypers te voorkomen omdat je zelf ook kunt bijsturen / de insuline toevoer tijdelijk kunt stoppen.

Nadelen van insuline spuiten met een pomp:
1. Bij zowel een patchpomp als een infuuspomp heb je altijd iets aan je lijf hangen. Ook als je wil slapen.
2. Een pomp wordt niet voor iedereen vergoed. Zelf aanschaffen kost veel geld. Ook wordt extra voorraad niet altijd vergoed. Zo hebben wij een extra zender voor de sensor zelf bekostigd (á ruim € 200,- omdat we geen zender achter de hand konden krijgen vanuit de verzekering, maar de klantenservice van het bedrijf dat een vervangende zender zou kunnen leveren alleen van maandag tot en met vrijdag tussen 09:00 – 16:30 uur bereikbaar is, en dus in het weekend helemaal niet).
2. Je kunt alleen een pomp krijgen als je ook een sensor draagt. Je hebt dus altijd 2 apparaatjes die je elke zoveel dagen moet vervangen en je hebt altijd 2 plekken op je lijf waar een infuus of meting in zit.
3. Als je de deur uit gaan en verder van huis gaat moet je veel meer extra items (voor de zekerheid) meenemen.
4. Je hebt altijd voorraad in huis en moet goed bijhouden of je van alles genoeg hebt. Als je op vakantie gaat moet je goed overleggen met de leverancier dat je voldoende items hebt om mee te nemen.
5. Er kunnen meer items stuk gaan / niet werken / storing geven, en je hangt daarom vaker met klantenservices aan de telefoon en moet in de gaten houden of er een vervanger wordt verstuurd (en soms heeeel veeeel vragen beantwoorden voordat vervangende apparatuur / zenders / sensoren worden goedgekeurd).
6. Je hebt meer apparatuur dat opgeladen moet zijn / voldoende batterij moet hebben om de dag door te komen (je telefoon of sensor-uitleesapparaatje / je pomp zelf / een eventuele afstandsbediening van je pomp).
7. Je mag niet zomaar overstappen als de pomp niet goed bevalt. Hierin heeft de verzekering een grote stem. Je mag wel weer altijd terug naar de pen.
8. Je moet goed snappen hoe je pomp werkt, en deze zelfstandig kunnen instellen / aanpassen (daar kan de internist / diabetesverpleegkundige bij adviseren, maar je moet echt wel zelf handig worden hiermee). Je kind zal hier op jonge leeftijd zelf ook mee moeten leren omgaan.
9. Je mag op het vliegveld niet door de normale bodyscan en moet handmatig worden gefouilleerd. En niet elke vliegveldbeveiliger is op de hoogte van dit soort protocollen. Dus je moet soms (met name in het buitenland) praten als Brugman. Ook als je keurig een medische verklaring van je arts bij je hebt.

Zie jij nog meer voor- en nadelen? Wat waren voor jou / voor jullie de belangrijkste overwegingen om te kiezen voor een pen of een pomp?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s