Op kamp terwijl je diabetes type 1 hebt. Kan dat?

Om deze vraag maar gelijk te beantwoorden; Ja, je kind / puber kan zeker op kamp met diabetes type 1. Is het spannend? Ja, dat ook. Het is helemaal niet gek dat je als ouders daar echt een aantal slapeloze nachten van hebt. Want, hoe moet dat dan? Wat moet je regelen? Moet je zelf persé mee? Als deze vragen paseerden de revue toen mijn dochter op schoolkamp ging met groep 8. “We gaan dat regelen!” zei haar leerkracht meteen zonder twijfel. “hoe dan ook.” Gelukkig bleek er met de huidige technologie een heleboel mogelijk zodat ik op afstand kon volgen wat er gebeurde en haar leerkracht kon ondersteunen in de 24/7 diabeteszorg die hij van me overnam.

Inzicht in de bloedsuikertrend
De bloedsuikers van mijn dochter zijn via haar sensor en bijbehorende app door meerdere mensen (die je zelf toevoegd) te volgen. We hebben haar leerkracht al in een vroeg stadium van het schooljaar inzicht gegeven via deze app. Hij had de alarmen uitstaan, maar kon wel meekijken. Gedurende het jaar stuurde ik hem appjes met uitleg. “Kijk eens in de app? Je ziet nu dit en dit en dat komt daar en daardoor en we gaan nu deze actie ondernemen”. Zo werd hij langzaamaan geïntroduceerd in de diabeteszorg.

Tijdens het kamp hadden we allebei de alarmen aanstaan en hadden dan via de app of telefoon contact. Daarnaast hadden we contact rondom het eten en bij activiteiten.

Bespreek de dagindeling
Een kamp bestaat vaak uit een vooraf bedachte dagindeling, met activiteiten en eetmomenten die al lang van te voren worden gepland. Bespreek deze dagindeling vooraf tot in detail met de leerkracht door. Je komt er op die manier snel achter waar eventuele knelpunten liggen en waar jullie rekening mee moeten houden. Zo eten wij thuis zelden wit stokbrood. Ik had dus geen idee hoe mijn dochter haar bloedwaarde daarop zou reageren. We hebben dat van te voren daarom een aantal keren getest zodat we tijdens het kamp goed wisten wat we konden verwachten.

Tijdens activiteiten gaat mijn dochter vaak te laag. Maar als ze vooraf een broodje eet en we de basaalstand van haar pomp tijdelijk aanpassen, dan gaat het goed. Doordat ik precies wist welke activiteiten er wanneer op het programma stonden kon ik haar leraar goede instructies geven over het voorkomen van een hypo tijdens de activiteiten.

Gaat de klas met de fiets op kamp en fiets je nooit ver met je kind? Dan is het verstandig om voor het kamp eens een heel stuk te gaan fietsen samen, zodat je ziet hoe bloedwaardes reageren. Krijgt je kind veel hypo’s onderweg en durf je het daarom echt niet aan? Dat kan ik mee voorstellen. Het is helemaal niet gek om dan met school te overleggen dat je je kind met de auto brengt. Een kind met diabetes kan super veel dingen “gewoon” net als gezonde kinderen doen, maar het moet wel veilig zijn. Zoek niet koste wat kost de grens op omdat “nou een keer iedereen op de fiets gaat.” Je kind het er veel meer aan om veilig op plaats van bestemming te komen, dan er vanaf de start door heen te zitten omdat diabetes type 1 in combinatie met een zware fietstocht te veel is geweest. Wellicht kunnen jullie de picknickmanden voor de tussenstop meenemen, en de klas onderweg ook zien.

Maak het zo simpel mogelijk
Om het tijdens de nachten zo makkelijk mogelijk te maken haalden we een oude gewoonte van stal. Sinds mijn dochter een pomp heeft waarvan ik de basaal tijdelijk uit / lager kan zetten heeft ze zelden een hypo in de nacht, maar dat was wel anders toen ze nog met een pen kort- en langwerkende insuline spoot. Als ze dan in de nacht een hypo had gaven we haar een bakje vanillevla. Dat werkt snel en we konden makkelijke goede porties afpassen. Daarnaast is het in de nacht fijner om een bakje vla weg te lepelen, dan dextro weg te kauwen. Tijdens kamp stond er in de nacht een bakje vla klaar in de koelkast dat elke begeleider die mee was zo aan mijn dochter kon geven als het nodig was.

Gaat de begeleiding pannenkoeken bakken? Dan is het misschien handiger en verstandiger om magnetronpannenkoeken mee te geven en alvast af te spreken waarmee deze kan worden belegd. Je wat daarvan precies hoeveel koolhydraten er in zitten en je kunt thuis oefenen met wat wel en niet goed werkt qua spuiten. Wij kiezen altijd voor de proteïne pannenkoeken met 30%-minder-suiker-hagelslag als beleg (beide van de Albert Heijn), want daar reageren de bloedwaardes van mijn dochter het meest voorspelbaar op.

Gaat de bende patat eten? Dan weet de leraar uit ervaring van vorige kampen vast wel wat voor keuzes erbij zitten (snacks / saus enz). Daarvan kun je alvast de koolhydraten uitzoeken. Om te berekenen hoeveel patat er in een bakje zit, doen wij het volgende: we hebben altijd een weegschaal mee en een kommetje. We wegen het kommetje, en wegen daarna de patat in het kommetje. Even het kommetje er van af trekken en voilà. Mijn dochter had op kamp dus ook een rugzakje mee voor onderweg met daarin haar diabetestasje, een weegschaaltje en een kommetje.

Wees heel duidelijk over wat je kind niet mag eten / drinken. Geef eventueel koolhydraatvrij drinken mee. Bekijk of het mogelijk is dat er ook voor de andere kinderen geen suikerspin (ik noem maar wat) wordt uitgedeeld en dat er dit jaar geen marshmallows worden geroosterd boven het vuur maar bijvoorbeeld knackworsten. Het goed spuiten voor snoepgoed dat een enorme suikerpiek geeft kan misschien wel als je zelf in de buurt bent en precies weet wat je wanneer moet doen, maar moet je niet aan een leerkracht overlaten. Dat geeft tijdens het kamp alleen maar stress aan beide kanten (jij thuis, je leerkracht terplekke).

Time de sensorwissel en pompwissel ruim van te voren
Probeer er voor te zorgen dat er in principe geen sensorwissel of pompwissel nodig is tijdens kamp. Je kunt dit timen door ruim van te voren de pompwissels wat te rekken / sneller te doen. Geef wel minstens 1 extra setje van zowel sensor-, als pompbenodigdheden en extra insuline mee en maak tijdens een wissel die je thuis doet een filmpje van hoe het moet. Deze kan de leerkracht voor de zekerheid op zijn telefoon zetten.

Geef duidelijk door waar de pomp, de extra insuline en de sensor niet tegen kunnen. Denk bijvoorbeeld aan wel / niet waterdicht, en aan dat de insuline in de koelkast moet en absoluut niet in de vriezer.

Handige hulpmiddelen
Heeft je kind altijd zijn / haar telefoon in de buurt nodig zodat jij de meting kunt volgen en staat er bijvoorbeeld een kanotocht op het programma? Winkels als Decathlon verkopen op de zeilafdeling handige kleine waterdichte tassen waar oa. de telefoon en eventueel reservespullen in kunnen.

Omdat de kinderen op kamp veel onderweg en buiten zijn, en een mobiele telefoon dankzij de sensorfollow-app vaak snel leeg is, kun je een powerbank voor je kind aanschaffen. Wij hebben altijd eentje mee tijdens vakanties en dagjes uit, en dat voelt erg veilig. Geef de powerbank bij de leerkracht in bewaring, en vraag of hij / zij er voor kan zorgen dat de powerbank in de nacht weer goed wordt opgeladen zodat deze overdag gebruikt kan worden. Schaf een extra snoertje aan waarmee de telefoon via de powerbank kan worden opgeladen en bewaar dat snoer ten aller tijde bij de powerbank, zodat je kind niet aldoor de oplader van de telefoon mee hoeft te nemen onderweg. Voor je het weet is de telefoonoplader waarmee je kind zelf de telefoon bij de kampeerboerderij kan opladen kwijt en ook dat is onhandig.

In de buurt
Ik ben tijdens het kamp bewust niet meegegaan om te zorgen dat mijn dochter er echt een keer weer lekker uit was. Ik was ook wel benieuwd hoe het zou gaan, als ik er niet bij was. Ik heb er wel voor gezorgd dat mijn werkgever op de hoogte was van het feit dat ik in het ergste geval alsnog naar het kamp zou gaan. Ook stond de auto aldoor voor de deur zodat ik er snel heen zou kunnen rijden als het nodig was.

Wil je toch in de buurt zijn, maar niet bij het kamp zelf? Huur dan voor jezelf via bijvoorbeeld Airbnb een vakantiewoning heel dicht bij de locatie van het kamp. Met een beetje mazzel kun je vanuit daar ook nog “thuiswerken” en hoef je er geen vrij voor te nemen.

Gaat jouw kind op kamp en wil je graag dat we met je meedenken? Vind je het prettig om even te kunnen sparren? Neem dan gerust contact op via het contactfomulier. We denken graag met je mee.

Image by prostooleh on Freepik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s