Je kind heeft diabetes type 1 en je bent gescheiden. Hoe regel je de zorg zo simpel mogelijk?

Het goed regelen van co-ouderschap voor gezonde kinderen is vaak al een uitdaging, laat staan als je kind chronisch ziek is en afhankelijk is van medicatie en hulpmiddelen. Hoe je het ook geregeld hebt, als je kind Diabetes heeft moet je als ouders veel met elkaar in contact blijven. Ook als jullie dat niet meer zo gewend waren omdat je al een tijd uit elkaar bent en het co-ouderschap goed loopt. Voor het ene stel gescheiden ouders is dat geen probleem, anderen vinden dat moeilijk. Met deze tips regel je de zorg zo simpel mogelijk en heb je minder kans je te irriteren aan de ander. Want je kunt de energie die dat kost echt beter voor de gezondheid van je kind in zetten.

Gescheiden als partners, betrokken als ouders
Als een kind met diabetes bij beide ouders woont is het belangrijk dat beide ouders de ziekte, de bediening van de pomp, het koolhydraten tellen enz goed snappen. In het belang van het kind moet je elkaar hier, zeker in het begin, mee helpen. Zet alsjeblieft je eigen trots aan de kant; het is gebruikelijk bij een ingewikkelde ziekte als Diabetes dat de een dingen sneller oppikt dan de anders. Ga samen naar alle ziekenhuisbezoeken, heb samen contact met school, heb samen contact met de verpleegkundige. Waar je niet meer samen was, ben je dat vanaf nu als ouders wel weer. Er zit echt niks anders op. Doe je dit niet? Dan zet je het belang van je kind, dat alle steun nodig heeft die er is, achter dat van jou. Willen stiefouders ook betrokken zijn? Dat is natuurlijk prima, maar wel op de achtergrond. Een kind heeft in dit soort gevallen (uitzonderingen daargelaten) vooral zijn eigen ouders nodig.

Maak het zo simpel mogelijk; 1 mailadres
Het is voor de kinderarts, de verpleegkundige, thuiszorg en nog veel meer organisaties niet handig om steeds te bedenken dat ze naar 2 verschillende mailadressen moeten mailen. Dit is super simpel op te lossen; maak speciaal voor informatie over de kinderen een mailadres aan waar jullie beide toegang tot hebben en vanwaar uit jullie beide kunnen mailen. Bijv. mailvoorjantje@hotmail.com. Zo hebben jullie allebei op hetzelfde moment dezelfde informatie. De kinderarts weet op deze manier ook dat jullie beide op de hoogte zijn van alle informatie die wordt gemaild. Dit mailadres kan ook het mailadres zijn voor school, voor de leverancier van medicatie enz.

Wij hebben op WhatsApp een appgroep geopend over onze kinderen waar we allebei inzitten. De profielfoto van deze groep is een foto van de kinderen en alle informatie over de kinderen staat hier in. Hierdoor:
– hoef je niet steeds tegen elkaars profielfoto aan te kijken
– zie je niet aldoor of iemand online is (want dat zie je in groepen niet)
– kun je makkelijker de informatie die je zoekt terugvinden in de app
– Je kunt de app een speciaal geluidje geven zodat je weet dat er een app is in deze groep

Voorraadbeheer

Diabetespatiënten hebben vaak veel verschillende items op voorraad. Insuline, pennen, pomp benodigdheden, pleisterspray, overpleisters, naalden enz. Laat 1 van de ouders het voorraadbeheer doen. Ga je dit allebei voor je eigen huishouden doen dan wordt het chaos en heb je kans dat er een keer iets niet wordt geleverd omdat je voor die periode al aan de max. zit, omdat de ander dit ook net heeft besteld. Noteer 1 x per maand in de groepsapp hoeveel voorraad je hebt liggen, dan kan de ouder die de voorraad besteld dit makkelijk behouden.

Kosten verdelen
Helaas ontkom je er bijna niet aan om kosten te maken die niet worden vergoed als je kind diabetes heeft. Tasjes met icepacks voor inuline, een powerbank voor de zekerheid, een extra telefoonlader voor school, pleisterspray, pleisters, speciale kleding om een pomp in te stoppen enz. De kosten lopen af en toe behoorlijke op en je kunt als ouders van mening verschillen over wat wel / niet noodzakelijk is om te kopen. Hou hier echt het belang van je kind voor ogen. Het is voor een kind zwaar om én gescheiden ouders te hebben, én chronisch ziek te zijn. Je moet dit echt zo makkelijk mogelijk maken voor je kind. Overleg met elkaar hoe je de kosten betaald. Schiet een van de twee het voor, en krijgt die het terug vanuit de kinderbijslag? Verdeel je het 50/50? Vind jij dat iets nodig is, maar vind je ex-partner van niet? Bedenk dan of je het oké vindt om het zelf te betalen, zonder dat je je daar boos over voelt. wederom: zinloze energieverspilling.

Co-ouders of 1 basisadres
Toen mijn dochter diabetes kreeg woonde ze om en om bij haar vader en bij mij. Op de basisschool was dit voor haar wel te handelen. De overgang naar de middelbare school maakte het voor haar heel ingewikkeld. Én denken om je boeken, ën denken om waar je je spullen hebt ën je rooster in de gaten houden én je eetmomenten / bloedsuikers / diabetesspullen / hypo’s en wat nog niet meer onder controle houden. Om het voor haar makkelijker te maken hebben we er voor gekozen om haar (en haar broer) 1 basishuis te geven. Dat betekende dat we af zijn gestapt van de originele co-ouderafspraken. Ze voelt zich nu veel minder gestrest en verdrietig en kan beter meekomen met school.

En verder? Praat met elkaar. Vaak. Zoek samen uit wat het beste werkt voor jullie kind. Luister naar wat je kind nodig heeft. Diabetes is voor een kind een hele ingewikkelde moeilijke ziekte, maak het niet moeilijker door niet met elkaar te communiceren.

Kom je er samen niet uit? Bekijk dan eens of een diabetescoach jullie op weg kan helpen: https://diabetescoaches.nl/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s