Hoe kan ik als leerkracht een kind met diabetes het beste helpen op school? – de basisschool editie –

Wie wel eens een kind met Diabetes type 1 in de klas heeft gehad weet dat dat meer aandacht vraagt dan een klas met allemaal gezonde kinderen. Als leerkracht kun je een groot verschil maken voor ouders, verzorgers en het kind zelf. Hoe beter jij de basisprincipes van de diabeteszorg snapt, hoe makkelijker het is voor het kind op school. Vergis je niet! Ook voor ouders is het een enorme steun in de rug als de leraar van hun kind oog heeft voor de hobbels die diabetes met zich meebrengt in het dagelijkse leven. Wat kun je doen? Nou, bijvoorbeeld dit:

  1. Leer de belangrijkste ins-and-outs van de ziekte.
    In het volgende filmpje wordt goed uitgelegd wat diabetes type 1 is. Het is gemaakt door het klokhuis, dus ook geschikt om in de klas te laten zien. Bekijk het ieder geval zelf, zodat je goed begrijpt wat er aan de hand is.

2. Schrijf je in voor een webinar speciaal voor leraren
Diabeter organiseert eens in de zoveel tijd een webinar voor leraren, waar je ook al je vragen kunt stellen. Je kunt de vorige webinar terugkijken via de website van Diabeter: https://diabeter.nl/nl/over-diabeter/nieuws/webinar-type-1-diabetes-voor-leerkrachten/ .

3. Zorg voor een rustige plek waar een leerling insuline kan spuiten en help mee met het letten op de dagplanning.
Je helpt een leerling ontzettend veel als je meehelpt met het letten op de tijd. Een kwartier voor een maaltijd moet er insuline gespoten worden, en het lukt leerlingen (zeker jonge leerlingen) niet altijd goed om daar zelf op tijd op te letten. Op tijd spuiten helpt met het voorkomen van een onnodige suikerpiek. Als een leerling met een pen spuit, dan is het voor hem / haar prettig om daar een rustig plekje vlak bij de klas voor te hebben.

Gaan jullie naar gym of een activiteit doen? Help mee met het onthouden dat de leerling de bloedglucosewaarde moet checken voordat jullie gaan beginnen. Dit voorkomt de kans op een hypo. Zijn jullie onderweg met bijvoorbeeld een stadswandeling en krijgt je leerling een hypo? Geef de leerling tijd om iets te eten / drinken en de tijd om bij te komen. Iemand met een hypo mag niet verder voordat er weer een gezond bloedwaardepeil is.

4. Appen met ouders
Als je je er prettig bij voelt kun je gaan appen met de ouders. Zo kunnen jullie makkelijk belangrijke informatie met elkaar delen. Mocht je dat niet fijn vinden (ook begrijpelijk, want appen gaat vaak ook buiten schooltijd en op je privénummer) spreek dan af dat jullie elkaar mailen bij belangrijke zaken.

5. Traktaties van leerlingen
Worden traktaties van leerlingen zomaar ergens tussendoor gedaan op de dag? Probeer dit aan een ander eetmoment te koppelen als je een leerling hebt die met een pen insuline moet spuiten. Zo hoeft je leerling niet nóg een spuitmoment op school te hebben. Heeft je leerling een pomp en maakt het daarom dus niet zoveel uit? Help de leerling met op tijd spuiten door samen alvast (eventueel met telefonisch overleg met 1 van de ouders) de koolhydraten te berekenen, en te zorgen dat de leerling een kwartier van tevoren alvast heeft gespoten. Soms hebben leerlingen met diabetes zelf een trommeltje met traktaties in de klas liggen. Geef ouders op tijd een seintje als dit trommeltje bijna leeg is.

6. Meester- en juffendag / kerst / koningsspelen enz
Anders dan bij gezonde leerlingen, kunnen feestdagen behoorlijk frustrerend zijn voor kinderen met diabetes. Ze kunnen niet zomaar alles eten zonder nadenken, zoals andere leerlingen dat wel kunnen. Spek, suikerspin, pepernoten, het zijn stuk voor stuk traktaties die ze niet goed kunnen eten. Hun lijf krijgt er een enorme suikerpiek door, en als de traktaties elkaar kort opvolgen is er echt niet tegen te spuiten. Wees je hier als leraar bewust van. Want hoe goed iedereen ook zijn / haar best doet, ik heb mijn dochter wel eens huilend van ellende opgehaald van een feestdag op school omdat ze van hypo in hyper in hypo in hyper rolde, overal voor moest spuiten terwijl we de koolhydraten niet goed wisten in te schatten (geen verpakking meer, dus geen koolhydraten om te brekenen) en helemaal niet ontspannen mee kon doen. Ik kan je zeggen; dat breekt je hart. En, het brak in ons geval ook echt het hart van de leraar die altijd heel erg zijn best deed om haar zo goed mogelijk mee te laten doen.

Natuurlijk kun je als school niet een feest omgooien voor 1 leerling, maar je kunt er wel keuzes in maken. Want, is het nodig? Al dat snoep op school? Kun je misschien kiezen voor traktaties met minder suikers en minder koolhydraten? In een spekje zit al gauw zo’n 80 gram koolhydraten per 100 gram. En in schuimbanaantjes zelfs 90 gram koolhydraten per 100 gram. Kun je misschien ook voor bijvoorbeeld een zakje Pom-Beer-chips kiezen in plaats van een handvol spekjes? Het grote voordeel van een zakje chips is dat er op de verpakking staat hoeveel koolhydraten er precies in zitten, en de porties zijn afgebakend en dus onder controle te houden.

Worden er pannenkoeken gebakken? Voor een leerling met diabetes is het handiger om een magnetronpannenkoek te eten. Omdat, ook hier, de koolhydraten op de verpakking staan. Zo kunnen ze toch meedoen.

Gaan jullie ontbijten met school? Geef dan voor die tijd alvast aan ouders door wat er precies op het menu staat. Zo kunnen ouders thuis alvast een berekening van de koolhydraten maken en dit voor de leerling opschrijven. Bewaar de verpakkingen, voor het geval de leerling een extra broodje wil. Je kunt dan samen bekijken hoeveel er nog moet worden bijgespoten.

En vooral; overleg met de ouders zodra er iets anders gaat dan normaal. Ik vond het altijd heel prettig dat Lyla haar leraren van te voren lieten weten dat ze naar de schooltuintjes zouden wandelen, een extra ingelaste gymles gaven, of een middagje met de klas op pad gingen in de buurt. Ook als dat al eens in een nieuwsbrief had gestaan. Ik moet aan zoveel dingen denken dat ik dat soort dingen niet altijd goed meekrijg. Op extra actieve dagen geef ik mijn dochter dan iets meer brood mee voor de zekerheid.

Voor (nog veel) meer informatie kun je terecht op: https://www.zorgeloosmetdiabetesnaarschool.nl/ouders-1/jouw-kind-met-diabetes-op-de-basisschool

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s