Insuline spuiten in het openbaar

Mijn dochter heeft er nooit moeite mee gehad om insuline te spuiten in het openbaar. Gelukkig maar, want dat maakte het voor ons een stuk makkelijker om op pad te gaan toen ze nog geen pomp had. We zorgden er wel voor dat het allemaal zo makkelijk mogelijk was. Bijvoorbeeld door rekening te houden met welke kleding handig is als je in het openbaar spuit.

Als je met een pen spuiten, en je gaat de deur uit, dan is het verstandig om altijd je insulinepen, naaldjes en je vingerprikapparaat met teststrips mee te nemen. Je weet nooit wat er gebeurd, en je wil niet in een situatie komen waarin je dringend insuline nodig hebt, maar het nog thuis ligt. Voor mijn dochter heb ik een speciaal diabetestasje aangeschaft, waarin al haar spulletjes konden worden bewaard. Iedereen in ons huishouden weet dat dit tasje (ook nu ze met een pomp spuit, want er zitten ook hyposnacks enz in) altijd mee moet als we de deur uit gaan.

Doei badpak!
Draag je altijd een badpak tijdens het zwemmen? Dat is nu niet meer zo handig. Je kunt namelijk niet door het badpak heen spuiten. Vind je een bikini niet prettig? Ga dan op zoek naar een mooie tankini. Dat is een broekje met een lang bovenstukje. Op deze manier heb je de vrijheid van een bikini, maar de look van een zwempak.

Gezellig uit eten
Spuit je insuline in je buik en ga je uit eten? Bedenk dan goed of het handig is om een jurkje te dragen. Wellicht is een rokje met een los bovenstukje (net als bij de badpak / tankini overweging) handiger. Als je uit eten gaat is het wat lastiger om je insuline te timen. Je wil niet te vroeg, maar ook niet te laat spuiten. Als het niet te druk is dan kan de bediening je soms wel uit de brand helpen door je op tijd een seintje te geven. Sommige restaurants vinden dit echter “gedoe” of hebben het te druk en daardoor te weinig overzicht. Je kunt er dan voor kiezen om in ieder geval terug te spuiten naar je streefwaarde zodra je in het restaurant bent. Dan zit je alvast op de juiste waarde en heb je wat insuline in je bloed. Als je gerecht wordt geserveerd dan is het zaak om alles zo snel mogelijk in te schatten. Omdat het lastig is om alles op je bord te wegen kun je standaardporties opzoeken in de caloriechecker van het voedingscentrum. Deze site geeft allerlei verschillende opties voor het eten (rauw, gekookt, gebakken, per opscheplepel, per bakje enz) en biedt naast het overzicht van de calorieën ook de koolhydraten per … (dat wat je hebt ingevoerd). De informatie op deze site is ook voorhanden in een papieren gids, genaamd Eettabel. Je kunt deze gids kopen in de webshop van het voedingscentrum, maar wij kregen hem gratis via de diëtiste van Diabeter. toen mijn dochter de diagnose Diabetes type 1 kreeg.

Mag ik een beetje ruimte, folks?!
Soms ben je ergens waar het erg druk is; een verjaardag van je kleine neefje waar 10 vriendjes door de huiskamer rennen, in een drukke kroeg of bij een concert. Het is dan verstandig om een rustige plek op te zoeken, of je vrienden / familie te vragen om de druktemakers even uit je buurt te houden. Je wil namelijk niet dat er tijdens het spuiten een klein kind in je nek springt!

Kijkers? Gewoon negeren. Of informeren, als je in een goede bui bent.
Wie midden in een volle treincoupe insuline gaat spuiten zal altijd wel ergens een opgetrokken wenkbrauw spotten. Lekker negeren! Zie je dat iemand geïnteresseerd / vragend kijkt en heb je een spraakzame bui? Dan zou je er ook voor kunnen kiezen om kort uit te leggen wat je doet en waarom dat noodzakelijk is. Op die manier help je er aan mee om algemene kennis over diabetes nog beter te verspreiden. Uiteraard alleen doen als je er tijd / energie voor hebt en zin in hebt.

Ik ken verhalen van mensen die in het openbaar werden aangesproken met “moet dit nou? Ik ben aan het eten!”. Dat is heel erg vervelend, en confronterend. Want, ja, dat moet. Omdat jij zo ook wil gaan eten. Probeer deze opmerkingen niet persoonlijk te nemen. Ze komen voort uit onwetendheid. Dat wil absoluut niet zeggen dat het niet kwetsend is. Mochten dit soort opmerkingen lang in je hoofd blijven hangen, probeer dat dan eens te bespreken met een diabetes coach. Zij hebben een luisterend oor, kunnen je voorzien van advies en denken met je mee. Je vindt het overzicht van diabetes coaches op: https://diabetescoaches.nl/.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s