Op reis met diabetes: plannen is the key!

De eerste keer dat je op reis gaat met diabetes is best spannend. Zeker als je naar een ander land reist en bijvoorbeeld door de vliegveldsecurity moet. Geen zorgen, het went. Ook met diabetes kun je prima op reis! Als je relaxt op reis wil terwijl je diabetes hebt dat is het belangrijk om vooraf een aantal zaken goed te regelen en je reis goed voor te bereiden.

Waar gaan al die naalden heen?
Of je nou met het vliegtuig, de trein of met de auto gaat, het is handig om een doktersverklaring voor inuline en naalden bij je te hebben als je naar het buitenland gaat. Mocht je voor verrassingen komen te staan dan kun je ieder geval aantonen dat je ze nodig hebt en dat ze bij je in de buurt moeten blijven. Insuline mag bijvoorbeeld niet in het ruim van het vliegtuig, want het wordt daar te koud. Je moet het dus meenemen in je handbagage. Ook de rest van je diabetesbenodigdheden kun je meenemen in je handbagage. Zo weet je zeker dat je ze bij je hebt. Je zal niet de eerste zijn die er op plaats van bestemming achter komt dat zijn ruimbagage niet mee is gevlogen.

Als je op vakantie gaat moet je van te voren uittellen hoeveel spullen je nodig hebt. Soms komt dat niet uit met de voorraad die je hebt in huis. Neem dan contact op met je leverancier (bij ons is dat Diabstore) en overleg of je voor je vakantie een grotere levering dan normaal kun krijgen zodat je voldoende insuline / naalden / pompbenodigdheden enz. mee kun nemen. Reken niet te krap. Liever te veel mee, dan 1 ding te weinig.

Zo makkelijk mogelijk door de douane op het vliegveld
Stop al je diabetesspullen in een opvallende tas. Vertel al je reisgenoten dat deze tas altijd in het zicht moet zijn. Hang hier een tag aan met je naam, telefoonnummer (+31 6 …..) en de uitleg dat deze tas medicijnen bevat die je altijd nodig hebt (bij voorkeur in het Engels). Stop niks anders in deze tas, want op deze manier kun je de gehele tas aan de douanemedewerker overhandigen. Let op! Je pomp mag niet door de bodyscan / kofferscan, dus je moet handmatig gefouilleerd worden. Dit moet je zelf duidelijk aangeven, want niet iedereen is bekend met de procedures rondom diabetespatiënten met een pomp. Als het goed is staat dit op je medische verklaring van de internist / kinderarts. Het is even iets meer gedoe, daar bij de douane, dus goede voorbereiding is het halve werk.

Het kan voorkomen dat je in een vliegtuig stapt dat al te veel handbagage aan boord heeft. In dat geval moet je even goed voor jezelf en je bagage opkomen. Jouw spullen (in ieder geval je tas met diabetesspullen) mogen NIET in het ruim. Het vliegtuigpersoneel zal een andere oplossing moeten zoeken.

Over batterijen, opladers en Engelse stopcontacten
Als je een sensor hebt dan moet je het apparaat waar je de waardes op kunt aflezen altijd voldoende hebben opgeladen. Het is daarom verstandig om een powerbank mee te nemen onderweg. Laad deze thuis goed op, en zorg dat je de juiste snoeren bij je hebt. Test van te voren of dit goed werkt. Wij hebben zelf deze powerbank, en die is super! Hij kan 4 apparaten snelladen en heeft verschillende usb-ingangen.

Als je naar Groot Brittannië gaat dan heb je een omvormer nodig voor het stopcontact. Maar omdat je verschillende apparaten wil laden is 1 stopcontact vaak te weinig. Neem daarom naast een omvormer ook een stekkerdoos mee met ruimte voor bijv. 4 of 6 stekkers. Zo tover je 1 stopcontact met omvormer ineens om in 4 of 6 bruikbare stopcontacten!

Heb je apparatuur met “gewone” batterijen? Hoewel die overal te koop zijn is het toch verstandig om een setje extra mee te nemen. In het geval van diabetesapparatuur wil je gewoon niet zonder zitten op reis.

Hoe houd je insuline koel onderweg?
Insuline moet koel blijven onderweg. Investeer daarom in een goed koeltasje. Wij hebben verschillende; 1 koelrugzak, 1 klein koeltasje, 1 groter koeltasje. Zo kun je per reis bekijken welke het handigst is. Vergeet niet van te voren je koelelementen in de vriezer te gooien! Zorg er voor dat je insuline tijdens de reis niet direct in contact komt met het ingevroren koelelement. Want daar kan insuline niet tegen. Ben je meer dan 1 dag onderweg? Dan red je het vaak niet met je koelelementen. Vraag dan aan het hotel / de camping waar je overnacht of ze je koelelementen opnieuw willen invriezen ’s nachts. Check, eventueel voor de vakantie al, of je je inuline in een koelkastje op je kamer / in je tent kwijt kunt. Wees voorzichtig met het afgeven van de insuline. Ik heb wel eens gehoord dat een camping-eigenaar het (heel goed bedoeld) innam en in zijn eigen …. vriezer gooide, in plaats van de koelkast. Dan ben je dus je insuline voorraad kwijt. Ga er niet vanuit dat iedereen goed begrijpt hoe nauw het steekt met het bewaren van insuline.

Extra pomp of afstandbediening mee?
Als je naar het buitenland gaat kun je vaak een leen pomp of afstandsbediening meekrijgen van de leverancier. Deze is alleen te gebruiken in geval van nood. Maak de verpakking niet zomaar open, want het kan zijn dat je er dan zelf voor moet betalen als er geen noodsituatie is ontstaan. Draag je een Omnipod en heb je dus een PDM mee op reis? Omnipod is beschikbaar in een heel aantal landen, en soms is het daarom niet nodig om een leenPDM mee te nemen. Insulet garandeert bijvoorbeeld dat je in geval van nood binnen een paar uur een nieuwe kunt krijgen als je naar Groot-Brittannië gaat. Overleg hier tijdig over met je leverancier. Denk er ook aan om een extra pen mee te nemen als je met een pen spuit. Mocht je gewone pen kapot gaan onderweg, of per ongeluk kwijt raken, dan ben je behoorlijk onthand.

Let op of je telefoon onbeperkte data kan gebruiken!
Check voor je op vakantie naar het buitenland gaat of je telefoon onbeperkt data kan gebruiken. Om de meetwaardes van mijn dochter op mijn telefoon te ontvangen, moeten onze telefoons allebei verbonden zijn met internet. Mijn dochter en ik hebben allebei een onbeperkt bel-en-internetabonnement op onze telefoon, die in heel Europa geldig zijn. Zo lopen we nooit tegen extra kosten aan.

Neem genoeg eten mee onderweg!
Hoewel je overal wel eten kunt kopen onderweg is het fijn om genoeg mee te hebben zodat je een hypo goed kunt opvangen. Als je op reis bent ben je namelijk veel in beweging en dan werkt je insuline vaak beter. Je hebt dus regelmatig de kans om in een hypo te belanden. Ga je een excursie doen op reis? Neem ook dan voldoende voorraad mee.

En dat was het. Gewoon goed voorbereiden allemaal. En nu? Lekker genieten van je vakantie! Mis je nog iets in deze lijst? Laat je het dan weten via de comments?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s