Handige hebbedingen die het leven voor jou en je kind wat overzichtelijker en makkelijker maken

Als je kind diabetes heeft dan is het meer dan ooit nodig om het zo makkelijk mogelijk te maken voor jezelf. Je moet zoveel overzicht houden, en met zoveel dingen rekening houden! Leg spullen terug op dezelfde plek. Bereken thuis alvast hoeveel koolhydraten je kind meekrijgt met de lunch op school. Zorg dat je zo weinig mogelijk over dingen hoeft na te denken. Hoe? Nou, met deze tips kun je vast vooruit.

Handig hulpje voor in de keuken
Als je er nog niet eentje hebt, dan is een goede keukenweegschaal iets wat je direct moet aanschaffen. Bij voorkeur eentje die digitaal is, en waarbij je nauwkeurig kunt meten. Je gaat deze weegschaal namelijk heel erg vaak gebruiken om koolhydraten te berekenen. Zorg dat deze weegschaal altijd op dezelfde plek ligt, zo voor het grijpen. Kinderen in de bovenbouw van de basisschool kunnen al vrij snel zelf met de keukenweegschaal en de omrekeningen over weg (aantal kh per 100 gram / honderd / x het aantal grammen die de keukenweegschaal aangeeft).

Een maatbeker die ook kleine hoeveelheden aangeeft
Het aantal koolhydraten in drinken wordt per 100 milliliter aangegeven. Nou zijn er weegschalen waarop je ook ml kunt berekenen. Dit geldt echter alleen voor water. Andere dranken kun je daar niet heel nauwkeurig mee berekenen. Maar, een maatbeker kan dat natuurlijk wel. Dus, zet die maatbeker (bijvoorbeeld deze) op een vaste plek, want je gebruikt hem vast vaak. Hoewel wordt aangeraden dat iemand met diabetes koolhydraatvrij drinken drinkt, kan voor de weinige koolhydraten in een glas melk of optimel prima gespoten worden. En ook als je een hypo hebt die je bijvoorbeeld met cola wil oplossen, dan is het wel handig om te weten hoeveel koolhydraten je binnenkrijgt.

Een rekenmachine
Uiteraard kun je tegenwoordig alles op je telefoon uitrekenen. Maar onze ervaring is dat het heel fijn is om een wat grotere rekenmachine, met een wat grotere display te gebruiken in de keuken. Deze rekenmachine ligt altijd in de vensterbank van de keuken, samen met de weegschaal, een schrift en een pen.

Kleine etiketten
Je maakt het voor je schoolgaande kind een stuk makkelijker als je een etiket op bakjes en zakjes plakt met daarop de hoeveelheid koolhydraten van de inhoud. Mijn brugpieper is super zelfstandig, en kan door de etiketten makkelijk de juiste hoeveelheden insuline spuiten tijdens de pauzes.

Een schrift of schrijfblok
Er ligt bij ons altijd een schrift in de keuken, met een pen. Voorin staan de hoeveelheid grammen en koolhydraten per portie van de meest gegeten maaltijden. Zo hoef ik tijdens het klaarmaken van lunch of ontbijt niet na te denken, ik hoef alleen maar de juiste hoeveelheden af te wegen. Achterin het schrift schrijf ik berekeningen op voor eten dat ik ter plekke aan het bereiden ben.

Pleisterspray
Mijn dochter moet elke 3 dagen haar pompset vervangen, en elke 10 dagen haar sensor. Om de pleisters er zo makkelijk mogelijk af te halen gebruikt ze pleisterspray van het merk Limisan. Je kunt Limisan via deze link bestellen.

Een miniweegschaal
We hebben een heel aantal miniweegschaaltjes. Ze zijn niet duur en komen goed van pas. Eentje in de auto, eentje in mijn tas, eentje bij opa en oma, en eentje op school. Zo kunnen we ook als we buiten de deur zijn simpel de juiste hoeveelheid koolhydraten berekenen. Ideaal!

SOS-kaartjes
Ik heb visitekaartjes van stevige kwaliteit laten maken met SOS er op, en een korte duidelijke uitleg wat iemand moet doen als mijn dochter bewusteloos raakt, of heel verward (hypo!) wordt aangetroffen op straat. Het kaartje is wit, de tekst is zwart. SOS staat dik gedrukt in het rood. Dit kaartje zit in elke tas en elke jas die mijn dochter heeft.

Dit is de tekst: SOS – ben ik bewusteloos of ernstig verward? Bel direct 112 en vertel dat ik diabetes type 1 heb. – Ik ben xxxx xxxxx. Ik ben geboren op xx-xx-xx. Ik draag een insulinepomp. De toegangscode is: xxxx. Het insuline infuus zit op mijn buik. Mijn moeder heet xxxxx. Haar telefoonnummer is 06-xxxxxxxx. Ik woon aan de xxxxx, nr. xx.

Een diabetestasje
Mijn dochter heeft deze speciale diabetesetui. Ik heb haar vanaf dag 1 aangeleerd om nooit zonder deze etui de deur uit te gaan. Alleen in heel specifieke gevallen (als ze echt dicht bij huis blijft) mag ze de deur uit met alleen een pakje dextro en haar pompbediening in haar zak, maar verder gaat dit tasje ALTIJD mee. Naar school, naar oma, naar vriendinnen, naar de winkel. ALTIJD. Het is inmiddels zo’n automatisme, dat we hem echt nooit vergeten.

In dit tasje zit altijd:
– Een SOSkaartje
– Haar vingerprikker
– Haar vingerprikmeetapparaatje
– Haar vingerprikteststrips
– Extra naaldjes voor de vingerprik
– Toen ze nog met een pen prikte, haar pennen met insuline en extra naaldjes
– Nu ze een afstandsbediening heeft voor haar pomp, haar afstandsbediening
– De oplader van de afstandbediening
– Een noodneusspray (voor een enorme shot glucose bij grote nood)
– Wat snickertjes, doosje rozijnen en dextro
– 2 zakjes Hypiofit

Ken je Hypiofit? Het is een gelsupplement met verschillende snelwerkende suikers, zodat je binnen notime van je hypo af bent, maar niet te veel koolhydraten binnenkrijgt. Je voorkomt met zo’n afgepaste inhoud dat je van een hypo in een hyper schiet. De zakjes kunnen goed tegen een stootje en overleven het langdurig in schooltassen en jaszakken zonder open te breken. De inhoud is langdurig houdbaar. Mijn dochter heeft het altijd bij zich in geval van nood. Je kunt Hypiofit via deze link bestellen.

Ik check regelmatig of alles wat nodig is nog in het tasje zit en vul aan waar nodig. Prop er zoveel mogelijk hyposnacks in, zodat je nooit te weinig hebt. Dit tasje is er natuurlijk ook in andere varianten.

Een overzichtelijke opbergplek / bak / lade / kastje voor de voorraad
Ik heb op 4 plekken voorraad, en die plekken zijn alleen bestemd voor de diabetesvoorraad. De rest van ons gezin weet dat ze de spullen die daar liggen niet mogen verplaatsen, opeten, op drinken, meenemen enz.

 1. De bak met hyposnacks in de keuken
  Deze bak zit vol met pakjes melk, kleine snickertjes, yoghurtgums, dextro en meer. Ook als ik niet thuis ben moet mijn dochter zelf in 1 beweging er iets uit kunnen pakken. De bak mag dus niet worden verplaatst, of leeg worden gegeten door de overige pubers in huis.
 2. Schoolvoorraad in de voorraadkast
  Mijn dochter drinkt altijd koolhydraatvrij op school. Ik heb flesjes drinken die zo in de schooltas kunnen. Deze zijn alleen voor haar, want als de andere pubers dit ook meenemen, dan grijp ik voor haar mis. Dat is geen optie.
 3. De insulinevoorraad in de koelkast
  Ik heb een klein doosje in de groentelade waar de insuline in wordt bewaard. Het ligt altijd op dezelfde plek zodat ik overzicht hou over de voorraad en de insuline niet te warm / te koud kan worden.
 4. De overige voorraad
  En dan is er nog 1 kastje waar de overige voorraad in zit. Hierin bewaren we alles voor de pomp, extra batterijen, alle nieuwe sensoren, de naaldencontainer (verkrijgbaar / inleverbaar bij de huisarts), pleisterspray, tasjes en etui’s die we op dat moment even niet gebruiken, vitamine E olie, rollen met etiketten, een reserve weegschaaltje enz. Op deze manier houd ik makkelijk overzicht over de voorraad en grijpen we nooit mis.

Welke hebbedingen gebruik jij dagelijks sinds je diabetes hebt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s