De koolhydratenchecker: rijst

Mijn kinderen zijn gek op rijst. En ik ook. Want je kunt er zoveel mee variëren. Maar sinds mijn dochter diabetes heeft is het lastiger om rijstgerecht te maken. Want, hoeveel zit er nou precies in? In de koolhydratenchecker vergelijken we verschillende merken met elkaar van dezelfde productgroep. Want een half uurtje voor een winkelschap levert veel inzicht op. En omdat wij dat al voor je hebben gedaan hoef jij dat niet meer te doen! In deze editie van de koolhydratenchecker staan rijst centraal. We vonden namelijk dé ideale oplossing voor je!

Keuze 1

AH Witte snelkook rijst, per 100 gram ongekookt product: 354 / 80 gram koolhydraten / waarvan 0 gram suikers – gekookte witte rijst volgens het voedingscentrum, per 100 gram: 145 kcal / 32,2 gram koolhydraten / waarvan 0 gram suikers

Keuze 2

Tilda Wholegrain basmati, per 100 gram (gewicht van product blijft hetzelfde na bereiding): 127 kcal / 23,3 gram koolhydraten / waarvan 0,2 gram suikers.

En welke kies jij voortaan?

Het juryrapport
In deze vergelijking wint de Tilda volkoren basmati op 2 fronten, namelijk: op gemak, en op de glycemische index. Doordat de rijst is voorgestoomd blijft het gewicht na bereiding (zowel magnetron als wok) gelijk. Hierdoor kun je de koolhydraten berekenen zoals ze op de verpakking staan. Hoewel het voedingscentrum gemiddelde waardes geeft waarmee je een inschatting kunt maken hoeveel koolhydraten er ongeveer op je bord liggen als je gekookte rijst eet is het met de voorgestoomde rijst zonder moeite veel preciezer te berekenen.

Daarnaast heeft deze volkoren basmatirijst een lage tot gemiddelde glycemische index waarde. Hoe lager de waarde, hoe minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel. De witte rijst heeft een GI-waarde van 70. Vergelijkbaar met suiker en cola. Wow!

Omdat wij van huis uit boodschappen doen bij de vrienden van AH, zijn de producten die we vergelijken in ieder geval daar te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s