Hypo? Geen nood! Met deze 10 snacks ben je er zo van af.

Een hypo is behoorlijk vervelend. Je voelt je draaierig, duizelig, zweterig en moet ophouden met dat waar je mee bezig was. Het is belangrijk om een hypo snel op te lossen. Dit doe je in de eerste instantie door te zorgen dat je iets eet of drinkt met snelle suikers. Het meest bekende middel dat je hypo snel oplost is Dextro / Druivensuiker. Maar soms komt die dextro je je neus uit. Je kunt in dat geval ook iets anders eten of drinken om de hypo op te lossen. Met deze tien snacks, die je zo in je tas gooit, ben je er snel van af en kun je verder gaan met waar je mee bezig was.

Melk, de witte motor
In melk zitten even veel koolhydraten als suikers. Dit zorgt ervoor dat het een geschikt drankje is voor als je een hypo hebt. Wij hebben altijd een pakje volle houdbare melk in onze tas, en ook in de voorraadkast staan pakjes volle houdbare melk.

1 pakje melk van 200 ml heeft de volgende voedingswaarden: 124 kcal / 9,9 kh waarvan 9,9 suikers.

Chocomelk, voor als je meer koolhydraten nodig hebt
Melk zorgt voor het zetje dat je nodig hebt als je nog niet té laag zit, en geen werkende insuline meer in je bloed hebt zitten. Maar soms heb je meer koolhydraten nodig, bijvoorbeeld als je hebt gegeten en daarna een stuk bent gaan fietsen. De insuline werkt dan vaak sneller / beter dan anders en voor je het weet schiet je omlaag. Chocomelk is dan een uitstekend drankje om hypo’s snel weg te werken. Je kunt ook hierbij kiezen voor een volle, houdbare variant uit een pakje. Zo kun je het makkelijk meenemen én in je voorraadkast bewaren.

1 pakje volle, houdbare, chocomelk van 200 ml heeft de volgende voedingswaarden: 174 kcal / 24 kh waarvan 23,6 suikers.

Rozijnen
Je denkt misschien niet meteen aan rozijntjes, aangezien je dat vaak sinds je kindertijd niet meer hebt gehad, maar rozijnen zijn behoorlijk handig om hypo’s mee op te vangen. Ze worden verpakt in handige meeneempakjes en blijven super lang goed. Dus gooi voor de zekerheid een paar doosjes rozijntjes in je tas. Wil je thuis ook rozijnen op de achterhand hebben? Ze zijn ook in grotere zakken te koop, zodat je nooit misgrijpt.

1 pakje rozijntjes van 14 gram heeft de volgende voedingswaarden: 45 kcal / 10,4 kh waarvan 9,8 suikers. (Niet genoeg? Het fijne aan rozijntjes is dat je in 1 beweging een doosje leeggiet in je mond, en dus ook makkelijk 2 doosjes achter elkaar kan opeten zonder misselijk te worden).

Druiven
Minder makkelijk om te bewaren, maar wel erg fijn om te snoepen als je een steuntje in de rug nodig hebt: rode druiven happen heerlijk weg. Je neemt zo eenvoudig mee in een bakje, zodat je het thuis alvast kunt afwegen. Vaak nemen we een bakje druiven mee tijdens het winkelen of tijdens een wandeling. Mocht er dan toch een hypo ontstaan ondanks dat de pomp tijdelijk “uit” staat of een veel mindere hoeveelheid basaal af geeft, dan zijn druiven vaak genoeg om weer binnen de range van 3,9 tot 10 te komen.

Een bakje druiven van 80 gram bevat de volgende voedingswaarden: 60,8 kcal / 13,6 kh waarvan 12,8 suikers.

Katja Yoghurtgums, jammie!
Klein, maar fijn. Zeker in het geval van een hypo. de Yoghurtgums van Katja bevatten als hoofdingrediënt niet yoghurt, maar suiker. En net als bij dextro vind je de snel verteerbare suiker maltodextrine. Dit zorgt er voor dat je snel een energieboost krijgt. En dat is precies wat je soms nodig hebt! Yoghurtgums worden in grote verpakkingen (snoepvak) en kleinverpakkingen (bij de kassa) verkocht. Die kleinverpakking is ideaal om mee te nemen in je tas, in de auto te leggen enz.

Een portie yoghurtgums van 4 – 5 stuks bevat de volgende voedingswaarden: 82,5 kcal / 19,25 kh waarvan 13,25 suikers.

Fruittella Dummy, in een handig doosje
We blijven even in de snoepcategorie want ook Fruittella heeft een handige hyposnack op de markt gebracht, want wat dacht je van een doosje Dummy’s! Dummy’s blijven eeuwig goed en happen makkelijk en snel weg. Dummy’s wegen niks, en de doosjes zijn super compact. Let op! Leg dummy’s niet in een warme auto (wel geschikte in de winter) want ze vormen 1 grote klont bij warmte. Aan de andere kant; ook zo’n klont werk je met gemak naar binnen. Iets meer kauwen 😉

Een doosje dummy’s van Fruittella van 11 gram bevat de volgende voedingswaarden: 44 kcal / 9,9 kh waarvan 8 suikers.

Een kleintje cola
Cola komt in allerlei flessen en blikjes, zo ook in miniblikjes van 150 ml, die je makkelijk in een schoolkluisje of voorraadkast bewaard en meeneemt als je onderweg bent. Natuurlijk kun je ook voor grotere blikjes kiezen als je over het algemeen last hebt van hypo’s waar je meer kh voor nodig hebt. Let op! Je bent waarschijnlijk gewend geraakt aan cola light of cola zero. Uiteraard hebben we het hier over “gewone” cola.

Een blikje cola van 150 ml bevat de volgende voedingswaarden: 63 kcal / 15,9 kh waarvan 15,9 suikers.

Pepermuntkussentjes
Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar Pepermuntkussentjes (ja, de snoepjes) zitten echt tjokvol suiker. 99 gram kh, waarvan 99 gram suikers per 100 gram! En laten sommige mensen nou echt gek zijn op dit snoepjes. Dus, vanaf nu heb je ze voor de zekerheid in de lade van je bureau liggen!

Een portie van 12 gram pepermuntkussentjes bevat de volgende voedingswaarden: 63 kcal / 11,88 kh waarvan 11,88 suikers.

AH knijpfruit appel-banaan
In de categorie “ideaal voor onderweg” willen we je deze tip niet onthouden: Knijpfruit is super handig om mee te nemen. De zakjes zijn goed afgesloten, lang houdbaar en overleven goed in een jaszak of rugzak. Ze hoeven niet in de koelkast bewaard te worden en je kunt ze dus overal bewaren. Ben je fan van knijpfruit? Neem dan eens de moeite om verder te kijken in deze categorie, want je hebt bijvoorbeeld ook fruitsmoothies in een zakje (Ella’s kitchen, oa. te koop bij AH) en fruithapjes met bijv. haver er doorheen die erg handig zijn als je moet fietsen en het risico op een hypo wil verkleinen.

AH knijpfruit Appel – Banaan (90 ml) bevat de volgende voedingswaarden: 54,9 kcal / 12,6 kh, waarvan 11,7 gram suikers.

En last, but not least: Hypiofit. Het zakje dat weer en wind doorstaat!
Ken je die gelletjes die wielrenners onderweg nemen voor extra energie? Die zijn er ook voor jou! Bijvoorbeeld van het merk Hypiofit. De gelletjes zitten verpakt in een zakje wat weer en wind kan doorstaan en ze blijven maar liefst 3 jaar (!) houdbaar. Je kunt ze in verschillende smaken kopen en ze zijn er voor volwassenen en kinderen (verschil in hoeveelheid koolhydraten). Hypiofit is een echte redder in nood, die dankzij de combinatie van verschillende suikers razendsnel wordt opgenomen. Hypiofit is glutenvrij en te bewaren in temperaturen van 5 tot 60 (!) graden. De smaak is niet heeel erg lekker (ken je de tijmsiroop van vroeger? Daar smaken alle smaken naar), maar in geval van nood is dat echt te doen. Je kunt Hypiofit oa. bij bol.com kopen.

Altijd in balans
Het is verleidelijk om in geval van een hypo snel heel veel koolhydraten met snelle suikers te eten. Toch is dat niet altijd verstandig. Hoe je een hypo oplost is, en met elke hoeveelheid koolhydraten / suikers is van een heleboel afhankelijk. Té veel koolhydraten leidt tot een hyper, en dat wil je voorkomen. Zeker als je insuline met een pen spuit, want dan moet je weer bijspuiten. Te weinig koolhydraten zorgt alleen maar voor een beroerdere hypo, zeker als je nog insuline in je lijf hebt zitten. Probeer dus de juiste balans voor jezelf te zoeken. Hoeveel werkende insuline heb je nog in je lijf? Hoe staat je basaalstand als je een pomp hebt. Kan de pomp ook even uit om te voorkomen dat je nog meer insuline toegediend krijgt?

Vind je het moeilijk om niet te veel of te weinig koolhydraten te nemen bij een hypo? Zorg dan dat je afgepaste porties kunt pakken, en zorg er voor dat je verschillende opties bij je hebt zodat je kunt kiezen wat op dat moment het handigst is. Want, ben je onderweg? Dan heb je wellicht meer koolhydraten nodig. Het kan dan handig zijn om te zorgen voor een kleine portie snelle suikers, met nog bijvoorbeeld een bruine boterham met kaas voor de langzame koolhydraten. Zit je in de klas, ga je zo lunchen en heb je geen insuline meer in je bloed? Dan heb je misschien helemaal niet zoveel koolhydraten nodig, maar net even een ondersteuning van een kh of 10.

Heb jij nog niet zo lang diabetes, of schiet je aldoor van een hypo in een hyper? Dan is het verstandig om met je kinderarts of internist te overleggen over dit onderwerp. Succes!

Image by Freepik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s